January 22, 2017

Temu duga kerajaan jawatan penolong pegawai tadbir n29 dialog skrip soalan

Selepas keputusan peperiksaan berjaya diumumkan pada 13 Dec 2016,
Panggian temu duga pula dijemput pada 4 Jan 2017.
Tarikh dan Masa temu duga seperti gambar dibawah.


Jarak dari rumah dlm 36km. Bertolak jam 7.30 pagi. Sampai sana jam 8.45 pagi.
Sampai sana ade penjaga kaunter temu duga. hanya letak surat temuduga dan tunggu nama dipanggil.

Pabila name dipanggil, dia meminta salinan sijil utk dia kepilkan dgn no giliran dan dia tapis yang mane perlu dan x perlu. dia buang aku punye sijil berhenti sekolah menengah. hehe..
pegawai tersebut advise supaya letak surat beranak dan ic di hadapan sijil original.
Dan dia menyarankan utk susun sijil dari bawah ke atas.. means dari spm ke degree..
Jenuh aku nak susun balik.
Sebab aku susun ikut resume. resume kan highest education pd permulaan.

ok sekarang menunggu no giliran tertera.
suasana tika itu lenggang.
rupenye kalini SPA membuat panggilan temuduga berlainan jam utk setiap orang.

Dalam jam 9.00 pagi no giliran ku terpanggil.
Disana banyak bilik temuduga, Dan aku dpt bilik pertama.
Ade 2 orang interviewer.

Antara soalan interviewer adalah;

temuduga penolong pegawai tadbir n29

soalan yg ditanya,

=perkenalkan diri anda, latar belakang keluarga & pelajaran.

=ayah pesara kerjaan jawatan ape?

=owh same dgn jwtn skrg, pernah tanye ape kerja ayah, ape ayah buat?

=mengenai skop kerja jawatan yg dipohon?

=brape pratusan jawatan yg dipohon dgn bidang yg diambil sekarang?

=ape kriteria yg perlu ada pada seorang pemegang jwtn pen peg tadbir?

=adakah anda berpotensi menjadi penolong peg tadbir iaitu selaku bos kpd kakitgn bawahan?

=macammane nak jadi seorang bos yg disukai ramai?

=ape kelemahan anda?

=berdasarkan subjek dlm transkrip, bole trangkan sy ape yg dipelajari dlm subjek "public sector accounting"

=dah berapa kali dapat temuduga dgn kerajaan? pd tahun brp? (peg dia ade rekod beb)

Itu sahaja. Terasa terlalu singkat temu duga ini.
Jam 9.15 keluar dari bilik temuduga.
Tapi alhamdulilah tiada soalan isu semasa.

Persiangan terlalu sengit.



Calon simpanan pun dah melebihi jaoh 45 bil kekosongan.

4 comments:

  1. wasalam.. sy x berjaya.. u bjaya ker? tahniah!!!!! posting kat mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam.. pn mia, xberjaya maksudnya mcmna tu? calon simpanan?

      Delete
  2. Assalam.. pn mia, xberjaya maksudnya mcmna tu? calon simpanan?

    ReplyDelete